Витоша

Витоша е четвъртата по височина планина (след Рила, Пирин и Стара планина) в България. Нейният първенец Черни връх се издига на 2290 метра надморска височина. Планината се намира в западната част на страната, като в нейното подножие е разположена столицата на България - София.

Въпреки че от София Витоша изглежда като много стръмна планина, на върха и има голямо плато, където туристът може час и повече време да върви по напълно равен терен. Има няколко точки в планината (вр. Кикиш, ТВ кулата на Копитото, вр. Камен дел, Комините) от които се вижда целия град, като през нощта гледката е наистина поразителна.

Витоша е обявена за национален парк през 30-те години на миналия век. Към парк Витоша се обособяват два резервата - Бистришкото бранище и Торфеният резерват. Природата на планината е изкючително разнообразна и красива.

В подножието на Витоша има красиви широколистни гори и поляни, а по-нагоре властват стари борови гори. Платото и склоновете на Черни връх и другите върхове Голям и Малък Резен са обрасли с трева и ниски храсти.

Практически от всеки квартал или село около София може да се започне поход към планината, като най-популярни са маршрутите от Княжево, Бояна, Симеоново, Драгалевци, Бистрица и Железница.

Хотели във Витоша